Ce înseamnă “FĂRĂ”?

O condiție prioritară pentru formulările BioNike este respectarea pielii sensibile; prin urmare, am selectat întotdeauna ingredientele pe baza profilului lor de toleranță a pielii. Conform acestei filozofii de formulare, toate produsele BioNike, pe lângă faptul că sunt testate cu nichel, nu au în vedere utilizarea substanțelor indicate în literatura dermatologică ca fiind cea mai frecventă cauză a alergiilor de contact: conservanți, parfum, gluten. O adevărată filozofie de formulare, rezultatul studiilor și cercetărilor începute în anii 90 și care evoluează spre strategii tot mai inovatoare.

TESTAT PENTRU NICKEL

Legislația cosmetică în vigoare, respectiv Regulamentul CE nr. 1223/2009, introduce nichelul și derivații săi în anexa II (substanțe interzise pentru utilizare cosmetică). În același regulament, art. 17 prevede:

„Este permisa Prezența involuntară a unei cantități mici dintr-o substanță interzisă, rezultată din impuritățile ingredientelor naturale sau sintetice, din procesul de fabricație, depozitare, migrarea din ambalaje, inevitabil din punct de vedere tehnic în ciuda bunelor practici de fabricație ” Pe scurt, nu au fost stabilite praguri pentru urmele inevitabile din punct de vedere tehnic care pot fi prezente în produsele cosmetice.

Dimpotrivă, ICIM a stabilit parametrii pentru gestionarea contaminarii cu nichel in procesele de fabriecatie. Acest lucru a dus la implementarea unui test efectuat pe fiecare lot de producție, care permite monitorizarea procesului de producție și orice urme de nichel care ar putea ajunge in produsul finit si care poate induce alergie.

Dermatita de contact alergică la nichel (DAC) este cea mai frecventă formă de dermatită în țările occidentale industrializate. Aceasta afectează în special populația feminină și anumite categorii profesionale datorită expunerii mai mari la contactul cu produse, obiecte sau substanțe care conțin acest metal.

Principala terapie în dermatita indusa de nichel se bazeaza pe eliminarea contactului cu acest metal.

Deși se știe că sensibilizarea primară poate fi cauzata de contactul cu aliaje metalice și obiecte care conțin nichel, riscul cauzat de contactul cu produse care sunt contaminate cu nichel este mai puțin cunoscut. Aceste produse includ produse cosmetice, produsele de machiaj reprezentand un risc major.

Acesta este motivul pentru care produsele BioNike sunt concepute special pentru a răspunde nevoilor consumatorilor cu piele sensibilă, alergica și reactiva.

Care este cantitatea de nichel din produsele cosmetice care poate fi considerata sigura pentru piele?

În cazul pielii compromise, așa cum se întâmplă adesea în prezența dermatitei iritative, absorbția percutanată este mult mai mare și, prin urmare, pragul de sensibilizare este scăzut. Testele ocluzive de plasture efectuate pe pielea iritată au arătat reacții la cantitati de nichel de pana la 0,5 ppm (părți per milion).

Având în vedere riscul de sensibilizare menționat anterior, am implementat o strategie de minimizare a nichelului în produsele noastre, astfel garantăm pentru fiecare lot de producție un conținut de nichel în urme mai mici de 0,1 ppm (0,00001%): ceea ce este pragul de 10 ori mai mic decât pragul indicat in literature de specialitate drept conținutul care poate determina reacția alergică.

Deoarece chiar și conținutul rezidual de nichel poate crea reacții alergice sau sensibilizare, în special la subiecți predispuși, toate produsele din liniile Triderm, Defence, Shine On, Proxera și ONails garantează un conținut de nichel de sub 0,00001%, fiind De 10 ori mai mică decât pragul minim pe care literatura de specialitate l-a identificat pentru declanșarea unei reacții.

Pentru produsele de machiaj BioNike Defence Color și Defence Color Cover, pe lângă nichel, se verifică si prezența altor metale grele, cum ar fi Cobalt și Crom, pentru a asigura întotdeauna conținutul lor cât mai scăzut.

Întrucât eliminarea tuturor impurităților este dificil de realizat, în special în produsele cosmetice decorative, pe lângă verificarea conținutului de nichel, crom și cobalt (efectuate pe fiecare lot de producție), fiecare formulare de machiaj este, de asemenea, testată pentru a se asigura că nu există nici un transfer din aceste metale prin matricea cosmetică (testul efectuat conform Regulamentului CE nr. 1907/2006).

Drept urmare, produsele de machiaj ale liniilor Defence Color și Defence Color Cover sunt formulate pentru a reduce la minimum prezența metalelor grele, cum ar fi nichel, crom și cobalt, deoarece chiar și în conținuturi reziduale, pot crea, în special la subiecți predispuși, posibile reacții alergice și sensibilizări.

În domeniul produselor cosmetice, pe baza prevederilor legislației actuale din Uniunea Europeană, o serie de conservanți sunt autorizați și clasificați pentru utilizare în condiții de siguranță (Regulamentul Cosmetic CE privind produsele cosmetice nr. 1223/2009 – Anexa V). Cu toate acestea, literatura de specialitate raportează că, în cazul hipersensibilității individuale, o serie de conservanți pot declanșa o reacție alergică a pielii.

Avand in vedere acest lucru, Bionike a dezvoltat o strategie speciala de formulare care permite excluderea conservantilor cosmetici folositi in mod traditional, garantând în același timp protecție împotriva microorganismelor.

Ca urmare a acestei strategii, toate produsele din liniile Triderm, Defence, Shine On și Proxera sunt formulate fără conservanții enumerați în anexa V, Regulamentul CE nr. 1223/2009.

Conform literaturii dermatologice, parfumul este printre cele mai frecvente cauze ale reacțiilor alergice iar reglementările cosmetice, cu scopul de a contribui la siguranța consumatorilor, au identificat o serie de 25 de substanțe potențial alergene prezente în parfumuri. Pentru aceste 25 de substanțe, Regulamentul CE nr. 1223/2009 a impus obligația de a fi indicat pe etichetă în lista de ingrediente (INCI) atunci când acestea depășesc o concentrație de prag definită de legislația în sine și mai exact: 0,001% pentru produsele care nu se clătesc și 0,01% pentru produsele care necesita clatire. Pentru a reduce debutul acestor reacții alergice, am decis să formulăm produse cosmetice fără parfum, selectând și evaluând calitatea materiilor prime și din punct de vedere olfactiv.

În unele produse în care este necesară adăugarea unui parfum (pentru a fi mai plăcut de utilizat), folosim parfumuri „speciale” atent selectate în raport cu conținutul potențialilor alergeni sau în care cei 25 de alergeni pot fi prezenți cel mult în urme. infinitesimal și mult sub limitele indicate de legislație.

Pentru a minimiza riscul de alergii potențiale, produsele din liniile Triderm, Defence, Shine On și Proxera nu conțin parfum sau conțin un parfum „hipoalergenic”.

Studiile științifice arată clar că prezența glutenului în produse topice, poate declansa forme de intoleranță a pielii și reacții alergice, la subiecții predispuși la alergii, cu bariera cutanată modificată sau cu „sensibilitate non-celiaca la gluten” (sensibilitate la gluten).

Indicația „nu conține gluten sau derivati de gluten” permite persoanelor cu sensibilitate la gluten non-celiaca sa ia o decizie in cunostinta de cauza.

Ca urmare, toate materiile prime utilizate în produsele din liniile Triderm, Defence, Shine On și Proxera sunt atent, selectate pentru a exclude orice posibila sursă de gluten și iar fiecare lot este analizat pentru a confirma absența de gluten.